Türkiye'nin

Referans Laboratuvarı
Hizmetler
Menu
Mikrobiyoloji
Prenatal Tarama Testleri
İlaç Düzeyleri
Klinik Biyokimya
Doğumsal Metabolizma Hastalıkları
Hematoloji
Moleküler Mikrobiyoloji
Alerjiler
Transfüzyon Merkezleri
LabBlog!

27 Ekm.22
Mevsimsel grip hastalığının etkenlerinden olan Influenza A ve B, Koronavirüs hastalığının etkeni SARS-CoV-2 virüsü, Solunum sinsityal virüsü enfeksiyonu etkeni RSV, Adenoviral solunum yolu enfeksiyonları etkeni olan adenovirüslerin hızlı tanısını sağlayan bir antijen testidir.

18 Tem.22
İnsanlarda ilk defa 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tespit edilmiştir. Sonrasında Orta ve Batı Afrika’daki ülkelerde görülen bu hastalığın sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 2005’e kadar yıllık 1000’e yakın olgu bildirilmiştir. Hastalık dönem dönem Afrika kıtasından enfekte hayvanlar ve insanlar aracılığıyla diğer kıtalara yayılmakta ve buralarda küçük küçük salgınlar yapmaktadır.

14 Ock.22
Genetik bir miras olarak ebeveynlerimizden aldığımız DNA’mızda bizlere ait bireysel özellikleri içeren tüm bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler kan grubu, boy, kilo gibi bireysel özelliklerimizden, diyabet, kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi yüzlerce farklı duruma yatkınlık yada direnci belirleyen özelliklerle ilişkilidir. DNA’mızdaki bu bilgilerin çevresel faktörlerle etkileşmesi sonucu kişisel özelliklerimiz ve hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.

22 Ara.21
PLAC TEST (Lp- PLA2 Aktivitesi) Kalp Hastalığı Riskinizi Biliyor musunuz ?
PLAC testi; kanda Lp-PLA2 enzim aktivitesini ölçen ve koroner kalp hastalığı riskini tahmin etmek için kullanılan bir belirteçtir.
Alerji yaşam kalitesini düşüren, veya okuldaki kişisel verimi azaltan bir sağlık sorunudur. Görülme sıklığı ise hızla artmaktadır.Alerjiler
1906 yılında Clemens von Pirquet tarafından kullanılmış olan alerji terimini, genel olarak farklılaşmış vücut cevabı olarak tanımlayabiliriz. Yunan dilinde allos = diğer ve ergos = reaksiyon anlamına gelmektedir.
Alerjik cevap, bazı kişilerin zararlı kabul edilmeyen ajanlara karşı aşırı duyarlılık göstermesidir. Bu aşırı duyarlılık sonucunda alerjik hastalıkların klinik bulgusu olan alerji ortaya çıkar.
Alerji semptomları:
- Deride; ürtiker, anjyioödem, atopik dermatit, kaşıntı, kızarıklık
- Gözlerde; kızarıklık, kaşıntı, sulanma
- Burunda; aksırma, tıkanıklık ve burun akıntısı
- Alt solunum yolları; solunum zorluğu, hışırtılı solunum (wheezing), öksürük
- Kalp ve damar sistemi; çarpıntı, tansiyon düşüklüğü
- Sindirim sistemi bulguları; alerjik özefajit, gastrit, gastroenterit
- Anaflaktik şok; ödem, kan basıncında ani düşüş, kaşıntı, kızarıklık, boğaz ve dil şişmesi, baş dönmesi, mide bulantısı, ishal, şok, bilinç kaybı
- Deri teması ile (hayvan tüy ve epitelleri, latex, polen, zehirli bitkiler)
- Enjeksiyon ile (arı sokması)
- Ağızdan alma ile (ilaç, besinler) ve
- Solunum yolu ile (polen, toz, küf ve mantarlar) alınabilir.
- İnhalasyon alerjenleri (solunum yolu ile alınan alerjenler) Ev tozu akarları, polenler, küf mantar elemanları (özellikle sporları), ev hayvanlarının tüy ve epitelleri, haşereler ve haşere zehirleri.
- Gıdalar (Besin alerjenleri)
- Gıda katkı maddeleri alerjenleri
- İlaçlar
- Mesleki alerjenler
Alerji Testleri