Türkiye'nin
Referans Laboratuvarı
Hizmetler
Menu
Mikrobiyoloji
Prenatal Tarama Testleri
İlaç Düzeyleri
Klinik Biyokimya
Doğumsal Metabolizma Hastalıkları
Hematoloji
Moleküler Mikrobiyoloji
Alerjiler
Transfüzyon Merkezleri
LabBlog!
27 Ekm.22
Mevsimsel grip hastalığının etkenlerinden olan Influenza A ve B, Koronavirüs hastalığının etkeni SARS-CoV-2 virüsü, Solunum sinsityal virüsü enfeksiyonu etkeni RSV, Adenoviral solunum yolu enfeksiyonları etkeni olan adenovirüslerin hızlı tanısını sağlayan bir antijen testidir.
18 Tem.22
İnsanlarda ilk defa 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tespit edilmiştir. Sonrasında Orta ve Batı Afrika’daki ülkelerde görülen bu hastalığın sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 2005’e kadar yıllık 1000’e yakın olgu bildirilmiştir. Hastalık dönem dönem Afrika kıtasından enfekte hayvanlar ve insanlar aracılığıyla diğer kıtalara yayılmakta ve buralarda küçük küçük salgınlar yapmaktadır.
14 Ock.22
Genetik bir miras olarak ebeveynlerimizden aldığımız DNA’mızda bizlere ait bireysel özellikleri içeren tüm bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler kan grubu, boy, kilo gibi bireysel özelliklerimizden, diyabet, kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi yüzlerce farklı duruma yatkınlık yada direnci belirleyen özelliklerle ilişkilidir. DNA’mızdaki bu bilgilerin çevresel faktörlerle etkileşmesi sonucu kişisel özelliklerimiz ve hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
12 Ock.22
22 Ara.21
PLAC TEST (Lp- PLA2 Aktivitesi) Kalp Hastalığı Riskinizi Biliyor musunuz ?
PLAC testi; kanda Lp-PLA2 enzim aktivitesini ölçen ve koroner kalp hastalığı riskini tahmin etmek için kullanılan bir belirteçtir.
Transfüzyon Merkezleri
Acıbadem Sağlık Grubu Hastaneleri bünyesindeki Transfüzyon Merkezleri bilimsel, teknik ve idari açıdan Labmed Klinik Laboratuvarları’na bağlıdır. Tüm çalışmalar, Ulusal Kan ve Kan Ürünleri Rehberi standartları doğrultusunda yürütülmektedir.
Kan grubu, cross match, direkt coombs gibi rutin testlerin haricinde antikor tarama, antikor tanımlama, zayıf ve variant D, A1 – H Lectin, soğuk aglutinin, izohemaglutinin, Rh subgrup ve antijen profil testleri uluslararası altın standart yöntem olarak kabul görmüş “Jel Santrifügasyon Yöntemi” ile çalışılmaktadır.
Kan grubu ve crossmatch testlerinde çift çalışma ve çift onay ile sonuç vermektedir. Test sonuçlarındaki uyumsuzluk durumlarında transfüzyon uygulamaları konusunda açıklayıcı bilgilerle danışmanlık verilmektedir. Yarı otomatik sistemde çalışılan immünohematolojik testlerin sonuçları, cihazlardan görüntülü ve otomatik olarak tüm transfüzyon merkezlerinde ortak olan otomasyon programına aktarılmaktadır. Bu program sayesinde hastaya ait eski test ve transfüzyon bilgileri izlenebilmektedir. İmmünohematolojik testler için günlük olarak uygulanan iç kalite kontrollerine ek olarak 3 aylık aralarla DGKL / IM ve UK-NEQAS dış kalite kontrol programlarına dahil olunmuştur.
Acıbadem Sağlık Grubu Hastaneleri’nde tedavi edilmekte olan hastaların kan ve kan ürünleri gereksinimi ilgili yasa gereği Bölge Kan Merkezleri’nden temin edilmektedir. Bölge Kan Merkezleri’nden kan ürünü temin edilemeyen durumlarda tam kan, eritrosit süspansiyonu, trombosit süspansiyonu, aferez ürünleri, taze donmuş plazma, kriyopresipitat gibi tüm kan bileşenleri uygun bağışçılardan alınarak hazırlanmaktadır.Özellikli hasta grupları için (intrauterin, immünsüpresif, pediatrik yaş grubu, vb) yıkama, filtrasyon, ışınlama, hacim azaltma, ürün birleştirme işlemleri endikasyon doğrultusunda yapılarak uygulamalar konusunda gerektiğinde konsültasyon hizmeti verilmektedir. Kan bileşenleri hastane içi ya da hastaneler arasında kontrollü saklama koşullarında saklanmakta, bağışçıdan hastaya ulaşınca kadar tüm süreç kayıt altına tutularak izlenmektedir.
Transfüzyon merkezimizin immünohematolojik testlerde TS EN ISO 15189, TÜRKAK akreditasyonu bulunmaktadır.
Test listelerimiz sürekli güncellenmektedir.