Türkiye'nin
Referans Laboratuvarı
Hizmetler
Menu
Mikrobiyoloji
Prenatal Tarama Testleri
İlaç Düzeyleri
Klinik Biyokimya
Doğumsal Metabolizma Hastalıkları
Hematoloji
Moleküler Mikrobiyoloji
Alerjiler
Transfüzyon Merkezleri
LabBlog!
27 Ekm.22
Mevsimsel grip hastalığının etkenlerinden olan Influenza A ve B, Koronavirüs hastalığının etkeni SARS-CoV-2 virüsü, Solunum sinsityal virüsü enfeksiyonu etkeni RSV, Adenoviral solunum yolu enfeksiyonları etkeni olan adenovirüslerin hızlı tanısını sağlayan bir antijen testidir.
18 Tem.22
İnsanlarda ilk defa 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tespit edilmiştir. Sonrasında Orta ve Batı Afrika’daki ülkelerde görülen bu hastalığın sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 2005’e kadar yıllık 1000’e yakın olgu bildirilmiştir. Hastalık dönem dönem Afrika kıtasından enfekte hayvanlar ve insanlar aracılığıyla diğer kıtalara yayılmakta ve buralarda küçük küçük salgınlar yapmaktadır.
14 Ock.22
Genetik bir miras olarak ebeveynlerimizden aldığımız DNA’mızda bizlere ait bireysel özellikleri içeren tüm bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler kan grubu, boy, kilo gibi bireysel özelliklerimizden, diyabet, kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi yüzlerce farklı duruma yatkınlık yada direnci belirleyen özelliklerle ilişkilidir. DNA’mızdaki bu bilgilerin çevresel faktörlerle etkileşmesi sonucu kişisel özelliklerimiz ve hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
12 Ock.22
22 Ara.21
PLAC TEST (Lp- PLA2 Aktivitesi) Kalp Hastalığı Riskinizi Biliyor musunuz ?
PLAC testi; kanda Lp-PLA2 enzim aktivitesini ölçen ve koroner kalp hastalığı riskini tahmin etmek için kullanılan bir belirteçtir.
İlaç Düzeyleri
İmmunsupresif İlaçların Analizinde LC-MSMS'in Önemi
İmmunsupresif ilaçlar, genellikle transplantasyon sonrasında rejeksiyonun önlenmesinde veya bazı otoimmün hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçlardandır. Bu ilaçların terapötik düzeylerinin izlenmesi (TDM), hem intoksikasyonu engelleyecek hem de yetersiz doz nedeniyle rejeksiyon riskini ortadan kaldıracaktır. EMIT, ACMIA, CEDIA, CMIA, FPIA veya ELISA gibi immünassay yöntemler, bu ilaçların kan düzeylerinin belirlenmesinde sıklıkla kullanılmakta olup, HPLC, LC-MSMS ve GC-MS gibi analitik yöntemler de klinik laboratuvarlarda yerini almaktadır. İlaç düzeyi analizlerinde; seçicilik, doğruluk ve duyarlılık seçilecek olan metodda aranacak ilk özelliklerden olup, kullanım kolaylığı ve otomasyona uygunluk da dikkat edilecek diğer özelliklerdendir.
LC-MSMS; duyarlılık ve özgüllüğünden dolayı ilaç analizlerinde tercih edilen bir yöntemdir. Tercih edilmesinin en önemli nedeni ise immünassay yöntemlerde olduğu gibi, inaktif ilaç metabolitleri ile çapraz-reaksiyon vermemesidir.
Bu nedenden dolayı LC-MSMS sistemlerinden elde edilen hasta sonuçları, immünassay yöntemlerle elde edilen hasta sonuçlarından daha düşüktür. Dolayısıyla, farklı analitik sistemlerden elde edilen sonuçların birbirleri ile karşılaştırılması kesinlikle doğru değildir.
TDM’da immünassay yöntemlerin pozitif bias nedeniyle uygun olmayan ilaç dozunun seçilmesine neden olabileceği unutulmamalıdır. TDM sadece ilaç düzeyinin belirlendiği bir yöntem olmayıp, özellikle kişiselleşmiş tedavi için uygun bir araçtır.
Laboratuvarımızda LC-MSMS ile analizi yapılan immünsupresif ilaçlar:
Yukarıda bahsedilen ilaçlar haricinde, laboratuvarımızda Busulfan ilaç düzeyi de LC-MSMS ile tespit edilmektedir.
- Cyclosporin A
- Everolimus
- Sirolimus
- Tacrolimus
Yukarıda bahsedilen ilaçlar haricinde, laboratuvarımızda Busulfan ilaç düzeyi de LC-MSMS ile tespit edilmektedir.
Busulfan; sitotoksik özellikleri olan, hemopoetik kök hücre nakli öncesinde kemik iliği ablasyonu için kullanılan bifonksiyonel alkilleyici bir ilaçtır. Hem kök hücre naklinin başarısı hem de ciddi toksisite riski ile karşılaşma, hastaya verilen Busulfan miktarı ile ilişkilidir.
Aşırı doz, hepatikveno-okluzif hastalığa (HVOD), yetersiz doz ise nakil başarısızlığına neden olabilmektedir. Hastaya verilen dozun yeterli olup olmadığının belirlenmesi amacıyla, Busulfan tedavisi alan hastadan farklı zamanlarda örnek alınmakta ve Busulfan miktarı belirlenmektedir. Areaundercurve (AUC) ölçümü ile doz önerisi yapılmaktadır. Busulfan testi için örnek alımı ile ilgili bilgiler laboratuarımızdan talep edilebilir.