Türkiye'nin
Referans Laboratuvarı
Hizmetler
Menu
Mikrobiyoloji
Prenatal Tarama Testleri
İlaç Düzeyleri
Klinik Biyokimya
Doğumsal Metabolizma Hastalıkları
Hematoloji
Moleküler Mikrobiyoloji
Alerjiler
Transfüzyon Merkezleri
LabBlog!
27 Ekm.22
Mevsimsel grip hastalığının etkenlerinden olan Influenza A ve B, Koronavirüs hastalığının etkeni SARS-CoV-2 virüsü, Solunum sinsityal virüsü enfeksiyonu etkeni RSV, Adenoviral solunum yolu enfeksiyonları etkeni olan adenovirüslerin hızlı tanısını sağlayan bir antijen testidir.
18 Tem.22
İnsanlarda ilk defa 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tespit edilmiştir. Sonrasında Orta ve Batı Afrika’daki ülkelerde görülen bu hastalığın sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 2005’e kadar yıllık 1000’e yakın olgu bildirilmiştir. Hastalık dönem dönem Afrika kıtasından enfekte hayvanlar ve insanlar aracılığıyla diğer kıtalara yayılmakta ve buralarda küçük küçük salgınlar yapmaktadır.
14 Ock.22
Genetik bir miras olarak ebeveynlerimizden aldığımız DNA’mızda bizlere ait bireysel özellikleri içeren tüm bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler kan grubu, boy, kilo gibi bireysel özelliklerimizden, diyabet, kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi yüzlerce farklı duruma yatkınlık yada direnci belirleyen özelliklerle ilişkilidir. DNA’mızdaki bu bilgilerin çevresel faktörlerle etkileşmesi sonucu kişisel özelliklerimiz ve hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
12 Ock.22
22 Ara.21
PLAC TEST (Lp- PLA2 Aktivitesi) Kalp Hastalığı Riskinizi Biliyor musunuz ?
PLAC testi; kanda Lp-PLA2 enzim aktivitesini ölçen ve koroner kalp hastalığı riskini tahmin etmek için kullanılan bir belirteçtir.
Prenatal Tarama Testleri
Prenatal tarama testleri, laboratuarımızda özel bilgisayar programları kullanılarak immünokemilüminesans tekniği ile otoanalizörlerde çalışılmaktadır. Bu testler gebelik sırasında, bebeğin Trizomi 21 (Down sendromu), nöral tüp defektleri (NTD) ve Trizomi 18, Trisomi 13 riskini anlamamıza yardımcı olan testlerdir. Yapılan tarama testleri bebeğin bu anomalileri taşıyıp taşımadığını kesin olarak belirleyemez, sadece risk oranını vermektedir.
Laboratuvarımızda ikili test, üçlü test, dörtlü test, kombine test, entegre test ve AFP testleri yapılmaktadır. Sadece anne kanındaki bazı hormonların gebelik haftasına göre seviyelerinin belirlenmesi ve bazı ultrason ölçümlerine dayanan, invaziv olmayan bu nedenle de çocuk kaybı riski taşımayan testlerdir. İkili testte 11-14. haftalar arasında, anne kanında PAPP-A ve free ß-hCG’ye, kombine testte PAPP-A, free ß-hCG’ye ek bebeğin bazı ultrason ölçüm değerlerine bakılır. Üçlü testte, 14-22. haftaları arasında AFP, total hCG ve uE3’e, dörtlü testte de üçlü teste ek olarak inhibin -A değerlerine de bakılır.
Entegre test iki testin ardışık yapılması ile uygulanır. Birincisi; 11-14. haftalar arasında anne kanında PAPP-A,free hCG ölçümü ve bebeğin ense kalınlığı (NT) ölçümü, İkinci olarak bu ölçümlere, 16-20 haftalar arasında AFP, total hCG ve uE3, inhibin A ölçümleri eklenir tüm sonuçlar birleştirilerek risk oranı belirlenir.
Kanda sadece AFP ölçümü yapılan AFP testinde ise, AFP değeri ile gebelik haftası karşılaştırılarak nöral tüp defekti (NTD) risk tahmininde bulunulur.
Anne kanındaki bu hormon ölçümleri haricinde annenin sigara, diyabet, ırk, gebelik sayısı, gebeliğinin IVF ile olup olmadığı, önceki gebeliklerinde kromozom ve NTD hikayesi ile ilgili bilgileri ve bebeğin ultrason bilgilerini içeren form da hazırlanır.
Bu bilgiler ve hormon değerleri kullanılarak istatistik programında risk hesaplaması yapılır.